Hillary Clintonin vinkki tulevalle Miss Suomelle

Aloitetaan kompakysymyksellä, mitä yhteistä on Hillary Clintonilla ja Miss Universum kandidaateilla? Toive maailmanrauhasta, totta kai.

Pääsen ilokseni jälleen kerran osallistumaan Miss Suomi -kiertueeseen Hämeenlinnassa Kauppakeskus Tavastilassa. Oma osuuteni tapahtumassa on tuoda Prinssi- ja prinsessakoulu vierailulle kauppakeskukseen ja levittää koulun arvokasta sanomaa itsekunnioituksesta, muiden kunnioituksesta ja hyvistä tavoista. Missithän ovat meille tasavaltalaisille meidän näköisiä prinsessoja, jokainen nuori nainen voi tasa-arvoisesti tavoitella paikkaansa kisaan niin halutessaan. Seuraamme entisten missien elämänkaaria hiukan samoin kuin kuninkaallisten ja Miss Suomi on organisaationa legendaarinen, lähes elämää suurempi instituutio, jonka jokainen tunnistaa. 

Miten tunnistaa se oikea Suomen edustaja kymmenestä kauniista nuoresta naisesta. Itse tiedän, että voittaja tulee olemaan hän, joka uskottavasti ottaa oman roolinsa Miss Suomena jo kiertueen aikana. Mielenkiinnolla odotan, tunnistanko hänet jo Kauppakeskus Tavastilan tilaisuudessa! Niin ja tunnistavatko tuomarit hänet sunnuntain suorassa lähetyksessä! Voi myös olla, että lopullista voittajaa ei edes kruunata Miss Suomeksi, vaan hänen kruununsa tulee  aikanaan oman menestyksen kautta.

Missit tuovat mieleeni vanhan lehtiartikkelin, jossa haastateltiin silloista Yhdysvaltain ulkoministeriä, Hillary Clintonia. Hillary kertoi työnsä yllättävistä haasteista ja omista ratkaisuistaan. Hän koki työssään isoksi ongelmaksi sen, että todellista rauhantyötä ei koettu mediaseksikkääksi ja kansainvälisen mediahuomion saaminen oli vaikeaa. Tilanne oli todellisten kansainvälisten konfliktien ja katastrofien osalta aivan toinen, silloin media söi kädestä kaikki heille annetut tiedonmuruset ja keksi päästään loput. Kun kyseessä oli se pitkäjänteinen ja diplomaattinen rauhantyö, eli ulkoministerin oikea 24/7 perusduuni, johon maailmanrauha todellisuudessa rakentuu, se ei kiinnostanut todellakaan juuri ketään. Tilanne oli aivan uusi Hillarylle, koska hän on ollut lähes 30 vuotta kansainvälisen lehdistön valokiilassa niin hyvässä kuin pahassakin. Onneksi Hillary on mestari käsittelemään lehdistöä ja keksi keinon, jolla saada huomiota haluamilleen järjestöille, työlle ja aisankannattajille. Ratkaisu oli yllättäen ulkonäkö.

Jep, luit oikein. Ei ehkä olisi ihan ensimmäiseksi tullut mieleen monelle silloiselle ulkoministerille käyttää ulkonäköä syöttinä ulkopolitiikan rauhantyössä.  Hillary päätti laskelmallisesti vaihtaa hiustyyliä, käyttää huomiota herättävän hyvin tai huonosti istuvia vaatteita aina kun hänen ajama asia tarvitsi lehdistön huomiota. Yllättävän hyvin taktiikka ilmeisesti toimi, nythän Hillary jo kisaa presidentti-ehdokkuudesta. Hillary antoi jutun juurta aiheen vierestä ja raskauttavaa kuvamateriaalia. ’Hillaryn uusi hiusmalli.’ ’Näin uupumus näkyy Hillaryn kasvoissa.’ ’Raskas työ Hillaryn painonnousun syynä?’ Otsikot eivät tietysti kuulosta ministerikauden lottovoitolta, mutta Hillary on ammattipoliitikko ja tietää asenteita muokkaavan myyräntyön tärkeyden. Artikkeliin liitettiin aina pieni maininta tilaisuudesta ja aihepiiristä, johon Hillary otti silloin kantaa. Tässä mediahullunmyllyssä, jopa sekin laskettiin lottovoitoksi maailmanrauhan puolesta ja Hillaryn viesti pysyi tunnistettavana. 

Miten tämä liittyy minuun ja meidän ihaniin Miss Suomi kandidaatteihin? Heillä on sama ongelma kuin Hillarylla, mutta käänteisesti. Tiedän, kuulostaa oudolta. Antakaapa kuin hiukan selitän.

Missi kandidaattien ykköshaaste on saada itsensä läpi mediassa positiivisessa, mutta kiinnostavassa mielessä. Hyvä mediakuva auttaa solmimaan sponsorisopimuksia, vaikuttavia henkilö/muotijuttuja lehtiin, kiinnostavia asiakaskontakteja ja toimeksiantoja yhteistyökumppaneilta eli suomeksi töitä ja palkkaa. Missien ongelma onkin juuri päinvastainen kuin Hillary-paralla, ulkonäkö ja laskelmoitu stailaus eivät riitä, so last season. Parin kuvauskeikan jälkeen lehdistön kiinnostus siirtyykin jo seuraaviin kauneuskisoihin ja työt uhkaavat loppua. Jos haluaa käyttää missikisojen kautta hankittua julkisuutta edukseen työllistymisessä, on tehtävä töitä oman tunnistettavan imagon eteen.

Kuinka pitää lehdistön kiinnostus tai luoda työnantajien silmissä niin ammattimainen ja uskottava mielikuva itsestään, että työtilanne pysyy hyvänä jatkossakin? Hillary käytti ulkonäköä, missin on hyvä valita jokin uskottava asiasisältö, jota hän johdonmukaisesti tuo esille mediassa koko kauneutensa voimalla. Olkoot se lapset, yrittäjyys, koulutus tai vaikka rintasyöpä. Se voi olla siis lähestulkoon mikä vain, paitsi sporttisuus tai maailmanrauha, ne ovat niin nähty ja kuultu, oikeasti. Tulokulman on aina oltava positiivinen. Esimerkiksi, jos sydäntä lähellä on aidosti nuorisotyöttömyys, esille kannattaa tuoda positiivisesti esille kaikki jo tehdyt yhteiskunnalliset ratkaisut. Samalla on myös johdonmukaisesti tuotava esille haastatteluissa, että näitä asioita hän haluaa nostaa esille jatkossakin.

Toimittajat kiittävät onneaan, kun heillä on jotain uutta kirjoitettavaa. Jotain muuta kuin missi-kimppakämpän hankinta Helsingistä ja onko vaiko eikö sitä jääkiekkoilija-poikaystävää, jonka voi sitten dumpata jo ennen seuraavaa sesonkialea. Aukeaman jutusta tuleekin asteen kiinnostavampi ja se profiloi mielikuvan uskottavasta esikuvasta, jonka avulla markkinointiviesti tulee luotettavan tuntuisesti julkisuuteen. Kaikki sponsorithan haluavat tuotteilleen edustajan, joka saa positiiveista julkisuutta ja herättää kiinnostusta lehdistössä. Tämä on tietysti hyvin yksinkertaistettu esimerkki, kuinka tämän vuoden kandidaatit voivat ottaa omasta imagostaan ja julkisuuskuvastaan vastuun. Lopultahan kyse on vain vastuullisesta viestistä, johdonmukaisesta työstä ja uskottavuudesta.

Vielä varoituksen sana Miss Suomi 2016 -kandidaateille, kannattaa harkita tarkkaan minkä asian haluaa nostaa esille ja minkä asian mallikuvaksi ryhdyt. Liian vakava ja raadollinen saattaa kääntyä tulevaisuudessa itseään vastaan tai päätyä painolastiksi ja taas liian pinnallinen sisältö voi vain alleviivata kevytkenkäistä mielikuvaa misseistä. Oikein valitulla asialla, voi oikeasti olla yllättävätkin seuraukset. Esimerkiksi riittänee Miss Kolumbia Paulina Vega, joka ilmoitti Miss Universum kisoissa omaksi toiveekseen päästä vaikuttamaan maassaan vallitsevan kaoottisen valtataistelun rauhanomaisessa ratkaisussa. Kuinka ollakaan, maailmanrauha voi olla taas askeleen lähempänä, kun tammikuussa Miss Universumiksi kruunattu Paulina Vega on mukana maassa järjestettävissä rauhanneuvotteluissa. 

Tässä tulee ensimmäinen vinkki tulevalle Miss Suomelle ja Kauppakeskus Tavastilan asiakkaille ensi maanantaina. Täällä Suomessa on loputtomat sote-neuvottelut edelleen meneillään. Sielläkin voisi hyvin olla yhdelle neuvottelutaitoiselle ja puolueettomalle missille paikka auki. Ainakin meillä on paikka uudelle Miss Suomelle, joka jaksaa olla mukana nostamassa Suomea takaisin jaloilleen.

Nähdään Kauppakeskus Tavastilassa maanantaina!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s